Nyheder

4 af Danmarks mest populære og klassiske stel.

offenligtgjort: 2017-12-29

Noget smukt at spise på – når middagen skal serveres præsentabelt, kan vi vælge mellem mange flotte stel. Her får du fire eksempler som du også kan finde på Kunst & Antikmessen.

Tranquebar
Et fajancestel, som blev udviklet under Første Verdenskrig og kom i produktion i 1918 hos Aluminia. Det er opkaldt efter den tidligere danske koloni i sydindien. Stellet blev umådeligt populært og udgik først for få år siden af Den Kgl. Porcelænsfabriks produktion.

Mågestellet
Blev lanceret af Bing&Grøndahl i 1892 og var lige fra begyndelsen en succes. Man sagde, at der ikke var en opgang i Danmark uden en familie, der ejede et mågestel. Det er tegnet af kunstneren Fanny Garde (1855-1928) og nye dele, bl.a. et termokrus, blev lanceret for nogle år siden.

Flora Danica
Danmarks kostbareste og fornemste stel. Det blev bestilt af Christian 7. og fremstillet af Den Kgl. Porcelænsfabrik 1790-1802. Da danske prinsesse Alexandra i 1863 skulle giftes med den engelske kronprins, Edward, blev produktionen genoptaget, og stellet laves den dag i dag.

Musselmalet
Er fra 1775 og regnes for Danmarks nationalstel. Dets mønster er dog pudsigt nok ikke særligt dansk men en europæisk fortolkning af en ældgammel kinesisk blomsterkomposition. Stellet findes også i en halvblond- og en helblonde-version.

Kilde Antik & Aktion