Nyheder

Antikviteter til Københavnerpris

offenligtgjort: 2016-01-05

Kunderne strømmede til anikmessen i ROFI-Centret på åbningsdagen i går. De købelystne skal dog ikke sætte næsen op efter særlige billige vestjyske priser.

Hvis man gerne vil have fingrene i en Kählervase eller en fajancefigur fra den hedengange danske fabrik Aluminia, så er prisen den samme – uanset om man besøger Jens Baks antikvitetsforretning i københavn eller hans stand på kunst- og antikmessen i ROFI-Centret.

Det afslørede den farverige antikvitetshandler, da messen i går slog dørene op for fire dages handel.

Vil vil betale prisen
»Det er en myte, at man kan få tingene billigere i Jylland, ligesom det heller ikke passer, at jyderne ikke vil betale prisen for en god ting, selv om den er dyr,« siger han og smiler bredt.

Det handler blandt andet om at fortælle historien bag tingen, når den rigtige pris skal findes.

Bak ved hvad han taler om. De senere år har han været fast mand på en stribe jyske antikvitetsmesser, hvor han har slået adskillige gode handler af.

I løbet af de første åbningstimer er der da også gledet adskillige varer over disken. Blandt andet har en stamkunde fra Sønderjylland hentet nogle særligt eftertragtede figurer, som han længe har været på jagt efter.

Jens Bak har også selv haft pungen oppe af lommen. En vestjysk dame solgte ham et komplet te-stel med navnet Berte fra Alumia til 12 personer.

»Det er meget sjældent. Om en uge ryger det til USA til en kunde, som har bestilt det,« fortæller han.

Faktisk sender han mange af de danske klassikere over there. Blandt andet har amerikanerne fået smag for store Kählervaser, som også sælger rigtig godt i Danmark.

»Når jeg står og skal sælge en vase til en vestjysk kunde, så er vedkommende faktisk villig til at betale mere, end de selv regnede med, når det går op for dem, at der er risiko for at tingene vil ryge ud over landets grænser,« siger han.

Hos en anden af de handlende er der ikke porcelæn, men nogle helt særlige oldsager på hylderne.

Mammuttand til 380.000
Poul Christensen fra Brædstrup har et 50.000 år gammelt trækplaster på sin stand. En mamuttand fra Sibirien, som han mener har en værdi af 380.000 kroner.

»Jeg regner ikke med at få den solgt her i Ringkøbing,« siger han og slår ud med armen til de øvrige klenodier fra Persien, det gamle Egypten og andre eksotiske steder. Tingene har han fået fingrene i på rejser og flere af dem har han ejet i årevis.

Hvad han selv har givet for de nærmest uvurderlige effekter vil Poul Christensen ikke ud med. Skulle han ende med at finde en køber, så bliver det formentlig i Rusland eller Kina, hvor der findes folk, der både har interessen og økonomien i orden.

Brædstrup-sælgeren har da også varer i et mere humant prisleje. Det er fossilsmykker i alle afskygninger, som han sætter sin lid til vil falde i vestjydernes smag.