Nyheder

Just Andersen – Foredrag af Poul Erik Bermann

offenligtgjort: 2019-09-07

JUST ANDERSENS BETYDNING FOR DANSK DESIGN HISTORIE

Hvor Georg Jensen for mange er indbegrebet af dansk kunsthåndværk, så har Just Andersen aldrig rigtig opnået samme status herhjemme, selvom Andersens forretning var mindst lige så stor som Jensens i kroner og øre, og Andersen høstede ligeså mange roser og præmier på diverse verdensudstillinger.

I udlandet (især USA) ved man dog ganske godt, hvem Just Andersen var, og hans arbejder ses den dag i dag på designhistoriske udstillinger, hos de største auktionshuse og i de fineste antikvitetsforretninger i New York, Los Angeles mv. Prismæssigt er der store udsving på hans ting, dog er han generelt blevet en ganske dyr designer.

Just Andersen blev født i 1884 på Grønland, hvor han boede med sin familie i nogle få år, før de rejste til Danmark, hvor Just Andersen levede indtil sin død i 1943. Han er uddannet billedhugger og sølvsmed fra henholdsvis Skolen for Dansk Kunsthåndværk og Kunstakademiets Billedhuggerskole. Just Andersen startede sin erhvervsmæssige karriere som dekorations-billedhugger hos H.C.C Lamberg Petersen. Senere udførte han adskillige designs for mange kendte sølvsmedje såsom A. Michelsen og P. Hertz. Just Andersens eget værksted gav de bedste danske designforetagender stor konkurrence, og Just´s arbejder målte sig i anderkendelse med de store mestre f.eks. Georg Jensen. Just Andersen opnåede stor anderkendelse i udlandet og deltog på verdensudstillingerne fra 1918 og fremefter. Georg Jensen blev især kendt for sit sublime sølvarbejde, hvorimod Just Andersen kastede sig over bronze og ikke mindst materialet diskometal, som han selv opfandt og opkaldte efter sin fødeegn i Grønland nemlig Diskobugten.

STILART OG MATERIALER: BRONZE OG BRONZE-LOOK MED DISKOMETAL
Just Andersens inspiration kom fra klassiske former blandet med et moderne nordisk formsprog, som vandt gehør på den store verdensscene. Stilmæssigt hører han vel bedst til Art Deco bevægelsen, selvom hans arbejde tydeligvis går langt ud over klassisk Art Deco stil. Andersens popularitet skal dog ses i sammenhæng med Art Deco´ens succes i 20´erne og 30´erne, da materialevalg og formgivning uden tvivl har talt til den gode smag på det tidspunkt.’

Just havde en forkærlighed for bronze, som egnede sig godt til f.eks. vaser og figurer. Bronze var og er dog er dyrt metal, så for at nå ud til et bredere publikum, måtte han finde på et billigere materiale at arbejde i. Det førte ham til opfindelsen af diskometal. Diskometal er betegnelsen for en legering, som minder om tin. Den består så vidt vides af bly, tin og antimon, og legeringen med efterfølgende overfladebehandling efterligner så at sige patineret bronze. Diskometal blev en bragende kommerciel success, selvom bronzen stadig var foretrukket i de bedre kredse

Fredag kl. 13.00
Lørdag kl. 15.00
I konferencelokalet i Compass Congress Center ved hovedindgangen

 

Poul Erik Bermann
Stifter & Formand
Just Andersen Selskabet af 13. juli 2012

www.just-andersen.dk